KBB27 – Fortune Cookies

Posted on Updated on

Fortune Cookies atau Kue Keberuntungan adalah sebuah kue yang tipis dan renyah, yang berisi sepotong kertas dengan kata-kata yang berisi petuah atau ramalan.  Meskipun biasanya disebut sebagai kue keberuntungan Tionghoa, kue ini sesungguhnya diciptakan pertama kali di California, Amerika Serikat, dan bukan di Tiongkok.

Fortune Cookies banyak dijumpai di restoran China di Amerika. Disajikan setelah selesai makan oleh pelayan restoran sambil menyodorkan nota. Tidak hanya saat Tahun Baru Imlek, tapi sepanjang tahun. Fortune cookies adalah kue yang mungil dan renyah. Bahannya mirip bahan kue “semprong” tapi tidak gampang hancur. Mengapa diberi nama kue keberuntungan? Karena di dalam Fortune Cookies yang berukuran kecil dan teksturnya renyah ini  akan ditemukan pesan ‘keberuntungan’ yang ditulis di secarik kertas putih. Isi tulisan tersebut beragam. Ada yang isinya sekumpulan angka (siapa tahu bisa menang lotere), atau pesan-pesan asmara. Namun, kebanyakan isinya adalah petuah-petuah bijak dari negeri Tiongkok.

Yang asyik dari tantangan kali ini adalah justru waktu nyiapin kertas keberuntungan di dalam kuenya. Bikin tulisan dan mengguntingnya bersama anak-anak. Tulisannya sengaja aku bikin daftar impianku, suami, dan anak-anak. Heboh karena waktu makan mereka menemukan impiannya ada di dalam fortune cookies. berharap kesampaian tahun ini. Aamiin.
Pembuatan dan hasil bakingnya sendiri, hhhmmmm….kurang renyah menurutku. Bisa jadi karena aku gak pakai sendok takar dan bikin konversi manual dan memang terlalu tebal menuangkan adonan cookiesnya. Lain kali aku takhlukkan lagi deeh…:)
Padahal sudah dibilang di resep kalau kuncinya adalah memastikan adonan cookies tertuang merata di baking sheet, tipis-tipis saja. Lalu pakai sarung tangan agar mudah membentuk cookies yang masih panas.

Ini ya resepnya…

Fortune Cookie
Source: http://chinesefood.about.com/

Fortune cookies can be tricky to make – it’s important to make sure that the cookie batter is spread out evenly on the baking sheet. Instead of using the back of a wooden spoon to spread the batter, it’s better to gently tilt the baking sheet back and forth as needed. Wearing cotton gloves makes it easier to handle and shape the hot cookies. This fortune cookie recipe makes about 10 cookies.

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 30 minutes

Ingredients:

· 2 large egg whites
· 1/2 teaspoon pure vanilla extract
· 1/2 teaspoon pure almond extract
· 3 tablespoons vegetable oil
· 8 tablespoons all-purpose flour
· 1 1/2 teaspoons cornstarch
· 1/4 teaspoon salt
· 8 tablespoons granulated sugar
· 3 teaspoons water 

Preparation:

1. Write fortunes on pieces of paper that are 3 1/2 inches long and 1/2 inch wide. Preheat oven to 300 degrees Fahrenheit. Grease 2 9-X-13 inch baking sheets.

2. In a medium bowl, lightly beat the egg white, vanilla extract, almond extract and vegetable oil until frothy, but not stiff.

3. Sift the flour, cornstarch, salt and sugar into a separate bowl. Stir the water into the flour mixture.

4. Add the flour into the egg white mixture and stir until you have a smooth batter. The batter should not be runny, but should drop easily off a wooden spoon.

Note: if you want to dye the fortune cookies, add the food coloring at this point, stirring it into the batter. For example, used 1/2 teaspoon green food coloring to make green fortune cookies.

5. Place level tablespoons of batter onto the cookie sheet, spacing them at least 3 inches apart. Gently tilt the baking sheet back and forth and from side to side so that each tablespoon of batter forms into a circle 4 inches in diameter.

6. Bake until the outer 1/2-inch of each cookie turns golden brown and they are easy to remove from the baking sheet with a spatula (14 – 15 minutes).

7. Working quickly, remove the cookie with a spatula and flip it over in your hand. Place a fortune in the middle of a cookie. To form the fortune cookie shape, fold the cookie in half, then gently pull the edges downward over the rim of a glass, wooden spoon or the edge of a muffin tin. Place the finished cookie in the cup of the muffin tin so that it keeps its shape. Continue with the rest of the cookies.

4 thoughts on “KBB27 – Fortune Cookies

    mami qania said:
    January 29, 2012 at 10:39 pm

    wah buk ng ngasih tau jkan blh nitip wishes donk hehe

      bakingnfood responded:
      January 29, 2012 at 11:44 pm

      Haha..Mami Qania…kan bisa bikin sendiri?

    Rachmah Setyawati said:
    January 29, 2012 at 9:38 am

    Cakep fotonya…congrats..hebat sudah berani membuat kue fortune ini..

      bakingnfood responded:
      January 29, 2012 at 4:08 pm

      Thank you mbak…masih jauh dari sempurna kok…:)

Tuliskan pesan/komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s